Bakkväll

Efter jag kom hem från jobbet gjorde jag lite mat till mig och mackan, sen satte vi igång med bakeriet!
En rabarberpaj och en kladdkaka, mycket lyckat.
Dessvärre blev det inga kort, men recept är aldrig fel :)

Smulpaj
100 100 g smör
3 3 msk strösocker
1.5 1.5 dl vetemjöl
1.5 1.5 dl havregryn

Fyllning:
400 400 g späd rabarber (ca) och  0.5 0.5 l skivade jordgubbar (Äh, inte så noga. Jag tog en hel drös med rabarber och täckte formen. Valfria bär helt enkelt!)
1.5 1.5 dl strösocker (TYP! har man inte rabarber som har en förmåga att smaka surt behöver man absolut inte ta så mycket!)
1.5 1.5 msk potatismjöl
Till servering:
Lättvispad grädde (eller glass! eller vaniljvisp)


1. Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, vetemjöl och havregryn.

2. Hacka rabarber och blanda med socker och potatismjöl.

3. Bred ut fyllningen i en form. Strö över smuldegen.

4. Grädda pajen på 225° i ca 15-20 minuter. (Man får nästan testa sig fram, inte alltid bra att ha så varmt.)

 

Kladdkaka

150 150 g smält smör
3 3 dl socker
1 1 dl kakao
2 2 tsk vaniljsocker
2 2 st ägg
2 2 dl mjöl
ströbröd


1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft. Om inte varmluft används, 200 grader.

2. Smält smöret och låt det svalna av. Blanda i resten av ingredienserna. Ta ett ägg i taget. Avsluta med mjölet.

3. Smöra och bröa en form, gärna med löstagbar kant och häll i smeten. (OBS! inte för stor, då får man göra dubbelsats)

4. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 10-20 minuter (beroende på hur kladdig man vill ha den. Jag hade dock inne den 30 minuter.)

5. Servera den som den är eller skär bitar.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0